Bandenlabel leidt tot kostenbesparing (Onderzoek uit Nederland)

Bandenlabel leidt tot kostenbesparing (Onderzoek uit Nederland)

Een band met een AA score op het EU bandenlabel en de beste score op extern afrolgeluid kan de maatschappij een kostenbesparing van 938 miljoen euro opleveren. Een consument kan jaarlijks 117 euro besparen door op dergelijke banden te rijden. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNO heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en dat vandaag is gepresenteerd.
 

Er valt nog veel te winnen, concludeert TNO. Uit verkoopcijfers van bandenbranchevereniging Vaco blijkt namelijk dat de Nederlandse automobilist gemiddeld op banden rijdt met een D voor afrolweerstand (en dus brandstofverbruik), C voor grip op nat wegdek en met 2 geluidsgolven (dit geeft het extern afrolgeluid aan, 1 golfje voor weinig geluid en 3 voor veel geluid).

De berekening van TNO is gebaseerd op een situatie waarbij het volledige huidige wagenpark op banden wordt gezet die twee keer een A scoren en met 1 golf voor afrolgeluid. Het zal nog wel even duren voordat het zover is, zeker aangezien deze banden op dit moment nog niet bestaan.

Brandstofbesparing
Als iedereen op de best scorende banden zou rijden, zou dat 506 miljoen liter brandstof schelen en zou er 1,3 miljoen ton minder CO2 worden uitgestoten. Door personenauto’s zou er 249 miljoen liter minder benzine en 95 miljoen liter minder diesel worden gebruikt.

Als iedereen banden zou kopen die een A scoren voor grip op nat wegdek zou dat volgens TNO jaarlijks 43 verkeersdoden schelen en 260 zwaar gewonden.

Verder zou ook het rijden met banden die goed scoren op extern afrolgeluid een kostenbesparing opleveren. Zo scheelt het bijvoorbeeld in kosten voor gezondheidszorg voor slaapstoornissen en waardevermindering van vastgoed.
Bron http://www.automotive-werkplaats.nl

Gratis CarCheck

Wagen onderhoud bij BestDrive, dat is niets dan voordelen. Kom vandaag nog langs voor een gratis CarCheck van je wagen. Staat je auto ook reed…
Lees meer