Budgetbanden: de test

Budgetbanden: de test

Het Duitse testinstituut GTÜ vergeleek een zestal budgetbanden uit China en Oost-Europa met een Dunlopband en kwam tot ‘alarmerende’ resultaten. Zo bleek de remweg op een nat wegdek tussen de zes en twaalf meter langer te zijn.

Het GTÜ (Gesellschaft für Technische Überwachung) onderwierp de Kormoran Gamma B2, Westlake SV 308, Goodride SA05, Kenda KR20, Federal SS 595, Riken Maystorm in de maat 225/45 R17 aan een vergelijkende test. De banden werden beurtelings op een standaard Volkswagen Golf Gti gemonteerd. Een Dunlop zomerband waarvan het profiel niet onthuld werd, is gebruikt als referentieband. Waar de Dunlop band een remweg van 49,9 meter heeft vanaf 100 kilometer per uur, kost het de Westlake 56,2 meter. De Riken Maystorm legt nog 61,9 meter af met het rempedaal vol ingedrukt en de abs in werking. Op het punt waar de referentieband al stil staat, schuiven de overige geteste banden in het slechtste geval nog met een snelheid van 44 kilometer per uur door totdat ze vele meters later tot stilstand komen.

Zwemmen

De resultaten bij de tests van aquaplanning en handling zijn niet veel beter. Waar de referentieband koers houdt bij 80 kilometer per uur, ‘zwemmen’ de overige zes volgens de testers met veel overstuur weg. Verder hebben de banden weinig tot geen grip bij het wegrijden, in de bochten en lastwissels. Ook bij lage snelheden. Verder is een aantal van de geteste banden, ondanks dat het zomerbanden zijn, voorzien van een M+S symbool en worden dus ook als winterband aangeboden. De GTÜ-expert raden sterk af om zo’n band voor dit doel aan te schaffen, vooral omdat ze onder natte omstandigheden al niet voldoen. 'Bovenop de catastrofale rijeigenschappen van veel budgetbanden komt volgens GTÜ een andere tekortkoming: de prijzen voor dit soort banden zijn inmiddels zo gestegen dat je voor 25 tot 30 euro meer een band van een A-merk koopt. 100 euro meer betalen voor een set banden is een goede investering als om veiligheid gaat’, is het oordeel van GTÜ.

Bron: http://www.automotive-werkplaats.nl/

Gratis CarCheck

Wagen onderhoud bij BestDrive, dat is niets dan voordelen. Kom vandaag nog langs voor een gratis CarCheck van je wagen. Staat je auto ook reed…
Lees meer