Wat is Tire Pressure Monitoring System ?

Wat is Tire Pressure Monitoring System ?

TPMS of Tyre Pressure Monitoring System, is een hulpmiddel dat de bandenspanning en temperatuur van de autobanden meet terwijl u in de auto zit. Van 1 november 2012 dient elk nieuw model uitgerust te worden met TPMS. Vanaf november 2014 wordt de regel uitgebreid en dienen alle nieuwe wagens over TPMS te beschikken. Enkele maanden later, op 1 januari 2015 zal elk voertuig worden afgekeurd indien het TPMS systeem niet werkt. In dit artikel gaan we dieper in op het TPMS systeem, de bestaansreden en de gevolgen voor u.

TPMS of Tyre Pressure Monitoring System geeft de bandenspanning weer op uw boordcomputer van uw wagen bij wijze van waarschuwing.  Er zijn reeds twee verschillende TPMS systemen beschikbaar op de markt: directe en indirecte. Het grote verschil tussen beide is dat indirecte systemen geen gebruik maken van druksensoren. Eerder dan te werken met sensoren, berekent een indirect systeem de bandenspanning via het toerental van de banden via het ABS-systeem. Een verhoogd toerental van de banden kan bijgevolg een bandenspanningsverlies aanduiden. Het directe TPMS systeem is performanter. Aangezien de sensoren zich in de band bevinden, is de meting nauwkeuriger. Bovendien kennen directe systemen de plaats van de band op het voertuig en blijven de sensoren de bandenspanning communiceren zelfs bij stilstand van de wagen. Directe systemen vereisen weliswaar bijkomende handelingen bij een bandenwissel (programmatie van de sensoren).

Wat is het doel van een TPMS systeem? De bandenspanning is van cruciaal belang voor uw veiligheid. Bij lagere bandenspanning vergroot  de remafstand van uw wagen, de bochten worden moeilijker te nemen zijn en de banden kunnen overhit raken. Naast de veiligheid, correleert de bandenspanning met het brandstofverbruik van uw wagen. Indien uw bandenspanning 20% te laag is, resulteert dit in 3% hoger verbruik. Bovendien vermindert een dergelijk lage bandenspanning de levensduur met 30% van de band.

De technologie van een TPMS systeem is uiterst complex. Dit gegeven maakt het moeilijker om zelf het bandenonderhoud uit te voeren. Een bandenspecialist met bijhorende professionele apparatuur en know-how zijn bijgevolg wenselijk. TPMS-systemen leiden bovendien tot een resem extra handelingen, hetgeen de montagetijd per band zal laten toenemen. Wagens die vanaf november 2014 uitgerust zijn met TPMS, kennen die verplichting voor alle banden. Indien u, als klant, wenst over te gaan tot de aankoop van een winterkit, (winterwielen en velgen) dient u ook deze kit te voorzien van TMPS-sensoren.

Als bandenspecialist beschikken wij over de laatste technologiën. De nodige personeelstraining brachten de nodige technologische know-how te weeg om op een professionele manier de uitdagingen van het TPMS systeem te beantwoorden en u een gepaste service te bieden.

Lees onze informatiebrochure hier

Gratis CarCheck

Wagen onderhoud bij BestDrive, dat is niets dan voordelen. Kom vandaag nog langs voor een gratis CarCheck van je wagen. Staat je auto ook reed…
Lees meer