Wetgeving winterbanden

Wetgeving winterbanden

Vertrekt u op wintersportvakantie? Misschien heeft u wel nood aan winterbanden. Hieronder een overzicht van de winterbandenwetgeving in verschillende landen.

In België bestaat er geen specifieke regels noch over het gebruik van winterbanden, noch over sneeuwkettingen. De wetgever heeft zich beperkt tot enkele regels, belangrijk voor de technische controle. Zo dient in een wagen uitgerust met M+S of winterbanden met een snelheidsindex lager dan die voorzien is door de constructeur, een goed leesbaar zelfklevend etiket te zijn aangebracht dat de maximumsnelheid voor die M+S-banden of winterbanden vermeldt. Concreet betekent dit dat u een heel jaar door op winterbanden mag rijden. U dient evenwel een etiket te kleven op het dashbord indien de snelheidscode van de winterbanden lager is dan door de constructeur vermeld op het gelijkvormigheidsattest.

In Duitsland dient de wagen het hele jaar door aangepast te zijn aan de weersomstandigheden. Naar de letter van de wet is er bijgevolg geen verplichting voor winterbanden. Strafrechtelijk is echter bepaald dat zomerbanden niet voldoen onder winterse omstandigheden.  Onder winterse omstandigheden vallen bevriezing, ijzel, rijp, sneeuw en smeltende sneeuw. De boetes variëren van een administratieve boete van 80€ voor het hinderen van het verkeer tot  medeaansprakelijkheid voor een ongeval en tot strafrechtelijke vervolging. De overheid meent terecht dat de bestuurder met een auto zonder aangepaste uitrusting aan de winterse omstandigheden minder snel kan reageren op bepaalde situaties en bijvolg een ongeval niet kan altijd vermijden. De verplichting van sneeuwkettingen wordt kenbaar gemaakt via specifieke verkeersborden. Dergelijke verplichting geldt overigens ook wanneer u reeds met winterbanden rijdt en dienen aangebracht te worden op de aangedreven wielen. Maximum snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 50 km/h. Tip: Ook het beschikken over antivriesmiddel in de ruitenwisinstallatie, valt voor de Duitse wetgever onder aangepast zijn aan de winterse omstandigheden.

In Frankrijk dient men het voertuig van een winteruitrusting te voorzien indien de weersomstandigheden dit vereisen. Of het hier winterbanden of sneeuwkettingen betreft, blijft niet gespecificieerd. Aansprakelijkheid bij ongeval kan gevorderd worden indien de bestuurder zijn voertuig niet aanpast aan de omstandigheden.

In Oostenrijk (referentieperiode 01/11 tot 15/04) en Zwitserland dient men, als de weersomstandigheden dit vereisen, de winteruitrusting te gebruiken. Het speelt dan geen rol of dit winterbanden of sneeuwkettingen zijn. Beide systemen worden aanvaard. Rijden zonder aangepaste uitrusting kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongeval.
Het verplicht gebruik van sneeuwkettingen zal aangeduid worden met speciale verkeersborden en is expliciet verboden in tunnels. De wetgever raadt u een snelheid van 40 km/h aan. In Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht op sommige bergpassen.

In Italië dient men tevens de winterbanden te monteren indien de weersomstandigheden dit vereisen. Aansprakelijkheid bij ongeval kan gevorderd worden. Sneeuwkettingen zijn verplicht op sommige bergpassen, of verplicht bij speciale verkeersborden. Voor het Aostadal geldt dat u sneeuwkettingen verplicht dient bij u te hebben tussen 15/10 en 15/4. Tussen 16 mei en 14 oktober zijn alle winterbanden met de letters L ( maximaal 120 km/h), M (130 km/h), N (140 km/h), P (150 km/h) en Q (160 km/h) verboden.

In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Aansprakelijkheid kan gevorderd worden indien het voertuig niet uitgerust werd naargelang de omstandigheden
U riskeert een administratieve boete van 145 € wanneer u het verkeer hintert.

In Noorwegen en Zweden dient men een winteruitrusting te hanteren als de weersomstandigheden dit vereisen. Het speelt dan geen rol of dat winterbanden of sneeuwkettingen zijn. Rijden zonder kan leiden tot (mede)aansprakelijkheid bij ongeval. (referentieperiode is van 15/10 tot 01/05 voor Noorwegen, en van 1/12 tot en met 31/03 voor Zweden). Minimum profieldiepte voor winterbanden is Zweden bedraagt 3 mm.

In Finland  zijn de winterbanden verplicht van 1 december tot 1 maart.

Een alternatief op winterbanden zijn de vierseizoensbanden, herkenbaar aan de aanduiding M+S ('Mud' en 'Snow' en met de afbeelding van een sneeuwkristal). Die kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw iets minder goed dan echte winterbanden. Winterbanden verslijten iets meer op warme dagen, maar minder op koude dagen. Winterbanden blijven hun nut behouden zolang ze een profieldiepte van 4 mm hebben. Zogenaamde all-seasons die de vermelding M+S niet dragen vallen niet onder deze regel.

Gratis CarCheck

Wagen onderhoud bij BestDrive, dat is niets dan voordelen. Kom vandaag nog langs voor een gratis CarCheck van je wagen. Staat je auto ook reed…
Lees meer